środa, 12 września 2018

Jesienna owsianka pieczona

Z czym kojarzy się Ci jesień? Mi głównie ze słodkimi i korzennymi nutami. Cynamon, herbata z imbirem i goździki. Do tego książka i koc. Ale wracając do tematu, dziś czeka na Was przepis na aromatyczną sernikową owsiankę że śliwkami, jabłkami cynamonem i masłem orzechowym. Dodatkowo może poszczycić się naprawdę fajnym makro.



Skaldniki:
• 140g maślanki (pół szklanki)
• 1 banan
• 1 jajko
• 1 kostka twarogu półtłustego (250g)
• 10g oleju kokosowego
• 150g płatków owsianych (1 i 1/3 szlanki)
• 50g mąki ryżowej
• 1 jabłko
• dużo cynamonu
• 4 śliwki węgierki
• 2 łyżki masła orzechowego

Do blendera kubkowego wrzuć twaróg, banana, maślankę, jajko i połowę roztopionego oleju kokosowego. Blenduj na gładką masę. Następnie dodaj składniki suche: mąkę ryżową, cynamon i płatki owsiane. Dokładnie wymieszaj. Potem wkrój jedno obrane jabłko pokrojone w dużą kostkę. Naczynie posmaruj resztą oleju kokosowego, wlej owsiankę. Na niej ułóż śliwki. Wstw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na około 40 minut (aż zetnie się i lekko zarumieni). Następnie, kilka minut po wystawieniu z piekarnika polej owsiankę masłem orzechowym i podaj do stołu (albo do łóżka).
Uwielbiam kroić ją na kawałki jak ciasto i wrzucać do miseczek z maślanką 😊



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Szablon wykonany przezBlonparia