środa, 26 września 2018

Szakszuka

Kiedy ktoś pyta mnie o ulubione śniadanie, bez wahania odpowiadam, że jest to szkaszuka. Rozgrzewająca, warzywna, zwieńczona płynącym żółtkiem jaja. Kolejną, niepodważalną zaletą jest fakt, że możemy do niej wrzucić dowolne warzywa, a ona i tak będzie pyszna.



Składniki (na 2 przykładowe porcje):
- 1 cukinia
- 1 papryka
- 2 pomidory
- 200g ugotowanej (lub z puszki) fasoli/ciecierzycy
-  pół słoika passaty pomidorowej (może być też przecier lub pomidory z puszki)
- 4 jajka
- 100g sera mozarella/feta/żółtego
 - spora szczypta przyprawy Garam Masala
 - garść dowolnych liści (szpinak/jarmuż/bazylia)
 - 1 łyżka oleju
 - sól i pieprz do smaku

1. Warzywa umyj i posiekaj na średniej wielkości kostkę.
2. Na patelni rozgrzej olej. Wrzucaj kolejno paprykę, cukinię, pomidora, zalej passatą, dodaj fasolę i duś kilka minut. Dopraw Garam Masalą, solą i pieprzem.
3. Ostrożnie wbij jajka, oprusz je solą i przykryj patelnię na około 3 minuty.
4. Jako ostatnie ułóż plasterki sera i posyp dowolnymi świeżymi ziołami. Ponownie przykryj patelnię na kolejne 2 minuty.






Po tym czasie zostaje Ci tylko zabrać się do jedzenia, póki danie jest gorące 😊 Najlepiej smakuje prosto  patelni!



2 komentarze:

  1. Wyglada przepysznie trochę przypomina lecxo! Z chęcią spróbuję. Tylko nie wiem gdzie mogłabym znalezc tą przyprawe - Garam Masala

    OdpowiedzUsuń

Copyright © Szablon wykonany przezBlonparia