Składniki (na 2 przykładowe porcje):
- 1 cukinia
- 1 papryka
- 2 pomidory
- 200g ugotowanej (lub z puszki) fasoli/ciecierzycy
- pół słoika passaty pomidorowej (może być też przecier lub pomidory z puszki)
- 4 jajka
- 100g sera mozarella/feta/żółtego
- spora szczypta przyprawy Garam Masala
- garść dowolnych liści (szpinak/jarmuż/bazylia)
- 1 łyżka oleju
- sól i pieprz do smaku
1. Warzywa umyj i posiekaj na średniej wielkości kostkę.
2. Na patelni rozgrzej olej. Wrzucaj kolejno paprykę, cukinię, pomidora, zalej passatą, dodaj fasolę i duś kilka minut. Dopraw Garam Masalą, solą i pieprzem.
3. Ostrożnie wbij jajka, oprusz je solą i przykryj patelnię na około 3 minuty.
4. Jako ostatnie ułóż plasterki sera i posyp dowolnymi świeżymi ziołami. Ponownie przykryj patelnię na kolejne 2 minuty.
Po tym czasie zostaje Ci tylko zabrać się do jedzenia, póki danie jest gorące 😊 Najlepiej smakuje prosto patelni!
Wyglada przepysznie trochę przypomina lecxo! Z chęcią spróbuję. Tylko nie wiem gdzie mogłabym znalezc tą przyprawe - Garam Masala
OdpowiedzUsuńW Auchan i Carrefourze jest dostępna :)
Usuń